Przygotowanie do rejsu

Jak się spakować? 

Torba – należy się spakować w miękką torbę, którą możemy złożyć i schować, nie bierzemy twardych walizek jeśli nie chcemy spać z nimi w łóżku. Na pokładzie mamy ograniczoną przestrzeń, zwykle w kajucie jest mała szafka i kilka półek.

Co zabrać?

Buty – warto zaopatrzyć się w buty żeglarskie, można też z powodzeniem używać standardowe obuwie sportowe jeżeli spełnia następujące kryteria: bardzo ważna jest dobra przyczepność na mokrej powierzchni! można to sprawdzić w wannie:) Jasna podeszwa lub taka która nie pozostawi śladów, można to sprawdzić próbując zarysować kartkę papieru krawędzią podeszwy.

Czapka z daszkiem, kapelusz – na morzu słońce mocno operuje należy zadbać o ochronę.  

Czapka wełniana – wieczorem może być chłodniej warto mieć cieplejsze okrycie głowy  

Kurtka nieprzemakalna, nieprzewiewna – latem na otwartym morzu wiatr bywa przenikliwy.  

Spodnie długie żeglarskie lub trekingowe

Ciepła bluza

Krótkie spodenki

Strój, ręcznik kąpielowy 

Klapki najka – do latania

Okulary przeciwsłoneczne   

Krem do opalania 

Lekarstwa, na chorobę morską dział Cinnazrizinum

Power bank- zatrzymując się w porcie często dostarczony jest prąd 220v ale nie zawsze 

Czołówka – W jachcie znajduje się oświetlenie ale może się zdarzyć, że będziemy musieli wykonać czynności w nocy na pokładzie i warto mieć czołówkę.

Zasady obowiązujące na jachcie.

– BHP, czystość, zachowanie porządku to jest bardzo ważne, układamy wszystko na swoje miejsce, myjemy naczynia po sobie

Nie gwiżdżemy.

– Nosimy buty podczas manewrów

– Podczas manewrów zachowujemy ciszę, siedzimy w kokpicie, czekamy w gotowości na komendy. 

– odpowiadanie na komendy głośno w stronę Kapitana 

– uwaga na inne jednostki 

– uprzejmość 200%

– cuma na biegowo

Wachty kambuzowe

Podczas rejsu odbywa się konkurs master Chef :), każdy będzie miał przyjemność przygotować dla wszystkich coś smacznego 🙂

Dzielimy się na pary, w ustalonym dniu wybrana para przygotowuje posiłki dla całej załogi.

Dla bezpieczeństwa przed przygotowaniem posiłku dokładnie myjemy ręce i produkty

śniadanie jemy zwykle przed wypłynięciem

w trakcie rejsu podawane jest jeden lub dwa proste, sycące posiłki, przekąski, owoce kawa…

obiad – po dopłynięciu na miejsce, przygotowujemy gotowany, główny posiłek.

Wachta odpowiedzialna jest za przygotowanie i podanie posiłku ale bardzo mile widziane jest pomoc załogi np. przy nakrywaniu stołu i sprzątaniu.

Do dyspozycji mamy dobrze wyposażoną kuchnię, kuchenkę gazową z 4 palnikami, piekarnik, dużą lodówkę, często nawet dwie, zamrażarkę, kawiarkę, komplet garnków, naczyń itp.

Przywileje i obowiązki