Jak się spakować?
Torba – należy się spakować w miękką torbę, którą możemy złożyć i schować, nie bierzemy twardych walizek jeśli nie chcemy spać z nimi w łóżku. Na pokładzie mamy ograniczoną przestrzeń, zwykle w kajucie jest mała szafka i kilka półek.
Co zabrać?
Buty – warto zaopatrzyć się w buty żeglarskie, można też z powodzeniem używać standardowe obuwie sportowe jeżeli spełnia następujące kryteria: bardzo ważna jest dobra przyczepność na mokrej powierzchni! można to sprawdzić w wannie:) Jasna podeszwa lub taka która nie pozostawi śladów, można to sprawdzić próbując zarysować kartkę papieru krawędzią podeszwy.
Czapka z daszkiem, kapelusz – na morzu słońce mocno operuje należy zadbać o ochronę.
Czapka wełniana – wieczorem może być chłodniej warto mieć cieplejsze okrycie głowy
Kurtka nieprzemakalna, nieprzewiewna – latem na otwartym morzu wiatr bywa przenikliwy.
Spodnie długie żeglarskie lub trekingowe
Ciepła bluza
Krótkie spodenki
Strój, ręcznik kąpielowy
Klapki najka – do latania
Okulary przeciwsłoneczne
Krem do opalania
Lekarstwa, na chorobę morską dział Cinnazrizinum
Power bank- zatrzymując się w porcie często dostarczony jest prąd 220v ale nie zawsze
Czołówka – W jachcie znajduje się oświetlenie ale może się zdarzyć, że będziemy musieli wykonać czynności w nocy na pokładzie i warto mieć czołówkę.
Zasady obowiązujące na jachcie.
– BHP, czystość, zachowanie porządku to jest bardzo ważne, układamy wszystko na swoje miejsce, myjemy naczynia po sobie
Nie gwiżdżemy.
– Nosimy buty podczas manewrów
– Podczas manewrów zachowujemy ciszę, siedzimy w kokpicie, czekamy w gotowości na komendy.
– odpowiadanie na komendy głośno w stronę Kapitana
– uwaga na inne jednostki
– uprzejmość 200%
– cuma na biegowo
Wachty kambuzowe
Podczas rejsu odbywa się konkurs master Chef :), każdy będzie miał przyjemność przygotować dla wszystkich coś smacznego 🙂
Dzielimy się na pary, w ustalonym dniu wybrana para przygotowuje posiłki dla całej załogi.
Dla bezpieczeństwa przed przygotowaniem posiłku dokładnie myjemy ręce i produkty
śniadanie jemy zwykle przed wypłynięciem
w trakcie rejsu podawane jest jeden lub dwa proste, sycące posiłki, przekąski, owoce kawa…
obiad – po dopłynięciu na miejsce, przygotowujemy gotowany, główny posiłek.
Wachta odpowiedzialna jest za przygotowanie i podanie posiłku ale bardzo mile widziane jest pomoc załogi np. przy nakrywaniu stołu i sprzątaniu.
Do dyspozycji mamy dobrze wyposażoną kuchnię, kuchenkę gazową z 4 palnikami, piekarnik, dużą lodówkę, często nawet dwie, zamrażarkę, kawiarkę, komplet garnków, naczyń itp.
Przywileje i obowiązki
